top of page
Man met mobiele telefoon

Methode

Bij de begeleiding van mensen met stress- en burn-out klachten, maak ik gebruik van de CSR-methode. Deze methode is ontwikkeld door het Expertisecentrum Stress en Veerkracht. Het effect van de methode is wetenschappelijk aangetoond

Volgens het CSR is een burn-out een chronisch stress syndroom, dat een lichamelijke basis heeft. Het ontstaat als je lange tijd in de 'overdrive' staat, dus als je doorgaat terwijl je eigenlijk zou willen uitrusten. Hierdoor gaat je stress-systeem anders functioneren.

Dat heeft verregaande gevolgen. Je brein, je hormoonhuishouding en je immuunsysteem raken ontregeld waardoor je lichamelijke en psychische klachten krijgt.  

Met de CSR-methode, de Chronische Stress Reversal ("reversal" is Engels voor "omkeren"), kunnen we de negatieve effecten van de overbelasting omkeren, waarbij je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, geest en gedrag. De aanpak van de begeleiding is ook precies in die volgorde. 

Bij de behandeling van stress en burn-out (klachten) worden lichaam en geest vaak los gezien van elkaar. Óf je wordt bij een fysiotherapeut behandeld voor je spierspanning óf je gaat naar een psycholoog voor spannings- of angstklachten. Maar bij stress en burn-out zijn je lichamelijke en psychische klachten aan elkaar gerelateerd. Daarom behandelt de CSR-methode allebei, beginnend met je lichamelijke klachten. 

De aanpak ziet er (in vereenvoudigde vorm) als volgt uit: 

  • ik verdiep me in je stressniveau met een vragenlijst en twee gesprekken.

  • ik help je begrijpen hoe je klachten zijn ontstaan en help je om uit de negatieve spiraal van stress en uitputting te stappen.

  • we gaan samen aan de slag om jouw zelfzorg te verbeteren en ik begeleid je bij het aanleren van  kleine gezonde gewoontes. Maar: dat doen we pas nadat je fysieke vermoeidheid is verminderd!

Net als andere methoden, is CSR geen tovermiddel. Wel heeft het, dankzij de gecombineerde "lichaam en geest" aanpak, een grote(re) kans van slagen!

Ben je benieuwd en wil je meer weten over deze methode? Maak dan een gratis afspraak. Je zit nergens aan vast!

Voor het maken van een afspraak kun je het beste het contactformulier gebruiken. Je mag ook een mailtje sturen naar ernoherder@sustainableme.nl als je dat fijner vindt. 

bottom of page